Lawman

LAWMAN er en superhelteserie, der henter sit udtryk fra den amerikanske Golden Age fra 1930’erne, 40’erne og 50’erne, hvor Lov og ordensforkæmpere bekæmper samfundsundergravende superskurke.
LAWMAN serien har opdateret denne rollefordeling til moderne samfundsforhold, og det sker med et dobbelt sigte: Den sort-reaktionære mentalitet i den klassiske superheltegenre udstilles samtidig med, at den moderne politiske propaganda, som den kendes i bl.a. ’Krigen mod Terror’ med dens påstand om ’de gode mod de onde’ og dens ligegyldighed overfor retssikkerhed, afsløres som infantil PULP.
LAWMAN var oprindelig tænkt lanceret som en daglig fortsat avisstribe, hvorved det ville være en genoplivning af den klassiske continuity-stribe, som blomstrede i midten af det 20. århundrede og som døde omkring 2000.
LAWMAN blev dog i stedet til en udgivelse som album i 2008 med 4 striber pr. side og en splashpage forud for hver episode. Sådan var det også i ’Guldalderen’, hvor serier som Batman og The Spirit fandtes i såvel hæfteform som avisstribeform.
LAWMAN er tegnet af Jørgen Bitsch og skrevet af Erwin Neutzsky-Wulff.
LAWMAN havde en lang tilblivelse, idet samarbejdet mellem tegner og forfatter var afbrudt af pauser. Seriens politiske indhold dækker således det meste af 00’erne.
Albummet har 5 historier: 1.) LAWMAN THE ORIGIN STORY – produceret efteråret 2002. LAWMAN OG ’DEMONSTRANTERNE’ er fra december 2002-januar 2003. 3.) LAWMAN I IRAK er fra januar-april 2003. 4.) LAWMAN OG DEN NYE ORDEN fra april-maj 2003 (med tilføjelse 2007) 5.) LAWMAN OG TERRORISTERNE produceret fra december 2007-april 2008. Seriens farvelægning samt de 5 splashpages og forsiden er fra 2008.

Anmeldelser:

”Law Man er en selvbevisst ekstremisering av de fascistiske trekkene som ligger i superheltsjangerens moralisme”

”Anders Fogh Rasmussen beskrev karikaturstriden som Danmarks verste internasjonale krisen siden andre verdenskrig. I det nye tegneseriealbumet Law Man er det den nylig avgåtte statsministeren som selv karikeres. Serien er en spektakulær oppsummering av Rasmussen-regimet, hvor den muskelsterke Law Man er ordensmann for statsministeren.
… LAW MAN ER TEGNET i en klassisk superheltstil. Jørgen Bitsch bruker en strek og virkemidler hentet fra superheltenes gullalder (Golden Age), altså fra 40-tallet da Superman og Batman var ferskvare. Han gjenskaper stilen kunstferdig, med grelle farger, grove raster, groteske karikeringer, overfortellende tekstbokser og høydramatiske introbilder. Den pastisjaktige, naivistiske stilen fungerer utmerket som kontrast til det moderne, ironisk-politiske innholdet. Jørgen Bitsch har tidligere imponert med sine hyperdetaljerte tegninger i stripeserien Overdanmark.”
Morten Harper, Tegneseriekritiker, LE MONDE Diplomatique maj 2009 http://www.lmd.no/?p=11908

”Langt mindre er der egentlig at sige om de tegninger som Jørgen Bitsch har leveret (hvilket jeg håber at kompensere for med et længere interview med ham på Tegneseriesiden). De er fremragende og af international klasse. Han rammer både superhelte-genren og virkelighedens personer lige på kornet, med små hilsner til Far til fire og Iznogood.”
Kent Damgaard, Tidsskriftet Himmelskibet nr. 20, Foråret 2009. http://himmelskibet.dk/anmelderblog/?p=1034

”Karikeret? Javist, men når skælmene minder om ligbærere, må satirikeren slibe pennen en ekstra gang, for satire skal gøre ondt. Og Neutzsky-Wulffs og Bitschs satire gør ondt -på undertegnede især på grund af deres demaskerende portræt af superhelten som borgerskabets fascistoide repræsentant. Satiren understreges gennem klassiske tekstbokse, farvelægning i raster, flotte splashpages og en streg som lægger sig op af guldalderens tegnestil, pasticheagtig, men dog personlig. Visse steder kan rammerne virke for små til, at Bitschs talent rigtig kan træde frem, men det påvirker ikke helhedsindtrykket af en flot og gennemført satirisk tegneserie.”
Thomas Strømsholt, Tegneseriesiden.dk , d. 8. januar 2009 http://tegneseriesiden.dk/anmeldelser/milde-marx-lawman-af-erwin-neutzsky-wulff-og-joergen-bitsch.html

”Formen er inspireret af amerikanske superhelteserier fra 40’erne, og tonen er ramt imponerende præcist med flotte, lydmalende ord og grimme raster.”
Hans Bjerregaard, Ekstra Bladet, d. 13. dec. 2008

”Tegner Jørgen Bitsch, kendt for striben ‘Overdanmark’, og forfatter Erwin Neutzky-Wulff står bag årets mest sarkastiske angreb på den herskende orden… Bitsch udleverer sine ofre med vanlig sikker, original streg, og halvsygelig farveskala og grove raster sætter den rette stemning.”
Helene Caprani, Dagbladet Arbejderen, 16. dec. 2008
http://old2010.arbejderen.dk/artikel/2008-12-16/lawman-i-fascismens-troldspejl

”Det umiddelbare æstetiske indtryk er af et meget omhyggeligt udført album, helt i farver og med blændende dygtige tegninger af Bitsch. Hans streg minder lidt om den gamle britiske tegner Ron Smith (kendt fra Judge Dredd) idet den er utrolig detaljeret men samtidig blød. Farverne er bevidst lavet i raster, og fungerer sammen med visse af tegningerne som en form for hyldest til 1940-50’ernes superhelteserier”
Simon Petersen, Serieland, d. 17. dec. 2008
http://serieland.dk/anmeldelse/lawman-ma-politisk-propaganda-godt-v%c3%a6re-sadan/

Interview med Jørgen Bitsch (om Lawman) på Vesterbro LokalTV, december 2008 (link)

Interview med Jørgen Bitsch (om Lawman) af Gert Poder i Arbejderen d. 16 dec. 2008:
http://old2010.arbejderen.dk/artikel/2008-12-16/tegneserien-er-d-d-lawman-leve